Assistenten
De praktijkassistentes zorgen ervoor dat de organisatie van de praktijk zo goed mogelijk verloopt. Zij zijn medisch opgeleid en vragen u naar de reden van de afspraak. Zij brengen uw klachten in kaart. Dit om in te schatten hoe dringend of ernstig een klacht is. De assistenes zijn bevoegd om zelfstandig, onder verantwoordelijkheid van de huisarts, adviezen te geven en medische handelingen te verrichten. Net als de huisarts heeft de assistente uiteraard een beroepsgeheim.
De assistentes hebben een eigen spreekuur waarin zij handelingen verrichten onder verantwoordelijkheid van de huisarts:
- wratten behandelen (vloeibare stikstof)
- uitstrijkjes maken
- oren uitspuiten
- injecties geven
- wonden verbinden
- Enkel- arm index
- hechtingen verwijderen
- bloeddruk meten
- bloedprikken
- enkels tapen
- zwangerschapstesten uitvoeren
- bloedsuiker /CRP meting
- urine onderzoek
- uitslagen van urine en bevolkingsonderzoek
- hartfilmpjes (ECG) maken
Voor deze handelingen kunt u met de assistente telefonisch een afspraak maken.
De praktijk werkt mee aan de opleiding van assistentes, het kan dus zijn dat u een stagiaire treft.
Vrouwen tussen de 30 en 60 jaar worden door het Bevolkingsonderzoek Oost per post opgeroepen voor onderzoek bij de huisarts om baarmoederhalskanker vroegtijdig op te sporen.
Als u deze oproep krijgt, kunt u een afspraak inplannen via de assistente. Zij maakt in de meeste gevallen ook het uitstrijkje.
Let op dat u de uitnodigingsbrief meeneemt naar deze afspraak. De uitslag van het onderzoek krijgt u per brief van de screeningsorganisatie, Bevolkingsonderzoek Oost. Als er vervolgonderzoek nodig is krijgt u dit telefonisch door via de huisarts.